среда, 8. мај 2013.

Из штампе изашао 24-ти број "Гласника СКОЈ-а"

Из штампе изашао 24-ти број "Гласника СКОЈ-а". Централна тема овог броја "Гласника СКОЈ-а" је 9. мај - Дан победе над фашизмом.

 ХИТЛЕРА СУ ЗАУСТАВИЛИ И ПОРАЗИЛИ КОМУНИСТИ



Прошло је тачно 68 година од историјског дана када се црвена пролетерска застава завијорила над Берлином. Тог дана одјекнули су последњи пуцњи Другог светског рата. Пут ка победи над фашизмом био је неизмерно тежак и дуг.  Шест година буктао је ратни пламен на просторима Европе, Азије и Африке, ратни хаос који никада раније није виђен у историји човечанства.
Избијање Другог светског рата био је процес који је трајао скоро читаву једну деценију и коме је главни катализатор била Велика економска криза, која је почела у САД у октобру 1929. године. Она се манифестовала кроз глобални раст незапослености и сиромаштва. Главни узрок оваквог стања била је природа самог капитализма која изазива цикличне економске кризе. најоштрије глобалне конфликте, друштвено-политичке потресе и империјалистичке ратове. Суштина  капитализма се није променила ни до данас претећи да човечанство гурне у нову
кланицу народа.

БЕСМРТАН ПОДВИГ СОВЈЕТСКОГ НАРОДА

Одлучујућу улогу у разбијању најљућег непријатеља човечанства одиграо је несумњиво совјетски народ, његова славна херојска Црвена армија, руковођена лењинском партијом комуниста.  Заиста свет је био импресиониран чврстином, храброшћу и снагом Црвене армије. Сви слободољубиви људи у свету управо су у борби Црвене армије осетили џиновску снагу револуционарног народа, који није само штитио сопствени опстанак, част и слободу, већ и слободу и независност свих народа.
Рат који је фашизам повео против СССР-а био је немилосрдан. Фашистичка неман је у прах и пепео претворила 1710 совјетских градова, преко 70 хиљада села, 32 хиљаде индустријских предузећа, 98 хиљада колхоза и 1876 совхоза. 
Упркос почетним неуспесима на фронту совјетски народ који је Октобра 1917. године збацио окове капиталистичке експлоатације и осетио благодати слободе које доноси социјализам није се могао помирити са никаквим облицима угњетавања и ропства , он је са пуно одлучности и снаге кренуо да до последње капи крви брани своју слободу и Совјетску отаџбину.
Офанзива коју је Црвена армија отпочела сломом нацистичке немани код Москве задивила је цео свет.
Совјетске оружане снаге које су створили Комунистичка партија и Лењин ради одбране социјализма часно су оправдале своју пламениту намену. У годинама Другог светског рата оне не само да су очистиле  од фашистичких освајача своју совјетску домовину већ су и помогле многима народима Европе и Азије да збаце нацистичке окове ропства.

ЈУГОСЛАВИЈА – БАСТИОН ОТПОРА У ФАШИСТИЧКОЈ ТВРЂАВИ

На тлу континенталне Европе НОВЈ, је изузимајући херојску Црвену армију, била најјача чланица Антифашистичке коалиције. Она је била особена по много чему, између осталог и по томе што је поникла у масовном народном устанку с комунистима на челу који је фактички створио други фронт у Европи.
Буржоазија годинама уназад покушава да минимизира руководећу улогу комуниста у херојској антифашистичкој борби у Југославији којој се дивио цео свет. Она истовремено покушава да рехабилитује квислиншке снаге које су срамно служиле окупатору и изгубиле рат.  Покушава се прикрити историјска чињеница да су једини прави патриоти, у току Другог светског рата, на овим просторима били комунисти који су се ставили на чело ослободилачког покрета и народа који није желео да се преда дрском и суровом нацистичком окупатору.
Празник победе над фашизмом остаће један од најсветлијих незаборавних дана у историји човечанства.
Слом фашизма означио је победу прогреса над реакцијом, хуманизма над варварством, победу социјализма над империјализмом. Та победа је отворила пут успону револуционарне борбе радничке класе, невиђеном размаху национално-ослободилачких покрета и краху колонијалног система.  
Ми, комунисти остајемо истрајни у борби против фашизма, за нас 9. мај представља  пример како се против фашизма треба борити, као пример солидарности са читавим прогресивним човечанством које слави победу над највећим злом у историји људске цивилизације које је породио капитализам.

Опширније читајте у новом броју "Гласника СКОЈ-а".

Сви заинтересовани за куповину "Гласника СКОЈ-а" могу да се јаве на број телефона: 064/915-4433  или на мејлове:   int_skoj@yahoo.com и skoj@neobee.net